(0)

Duonos ir giros edukacinės programos

Tradicinių amatų meistrė gyvena gražiame Lietuvos pajūrio miestelyje - Darbėnuose. Save pristato kukliai, nesididžiuodama savo pasiekimais. Šeimininkė džiaugiasi galėdama puoselėti šį seną amatą, kuris jos šeimoje siekia šimtametę tradiciją. Ji dalina savo darbo vaisius ant kasdieninio mūsų stalo, duonos pavidalu. Nuoširdaus ir atsakingo darbo, siekiant išsaugoti tradicinius amatus, ją išmokė mama. Gamintoja kepa kvietinę ir ruginę, plikytą bei natūraliu raugu raugintą duoną. Laikydamiesi senų tradicijų ir prietarų, duona taupoma ir mylima, todėl stengiamasi neišmesti net duonos likučių. Iš likusių jos plutelių ir sužiedėjusios duonos daroma naminė gira, kuria skanauja patys ir vaišina svečius. 

DUONOS KEPIMO EDUKACINĖ PROGRAMA „Ruginės duonos kleckai“ - edukacijos metu pasakojama duonos svarba lietuvio buityje ir papročiuose, kepimo tradicijos, mokoma paruošti tešlą, formuoti duonos kepaliukus ir išsikepti juos duonkepėje. Kol duona kepa, šeimininkė supažindina su senaisiais žemės dirbimo įrankiais, duonai kepti naudotais rakandais, moko atpažinti grūdines kultūras ir sutrinti grūdus trintuvėje. Lietuviams svarbios kalendorinės ir šeimos šventės, kuriose buvo naudojama Apeiginė duona, tad susipažinti ir pamatyti raugintos duonos gimimą būtina kiekvienam. Svečiai pavaišinami naminės duonos gira ir duonos „kleckais“ ar pyragu.

Partneriai