Lietuvos pietryčiuose yra įsitaisęs pelkėmis ir pušynais turtingas Dzūkijos regionas. Kapiniškių kaime (Varėnos r.) Lina Černiauskienė moko pasigaminti tradicinius dzūkiškus patiekalus: grikių košę su voveraitėmis ir grikinį pyragą babką.
Dzūkų virtuvės valgiai skiriasi nuo kitų Lietuvos regionų valgių. Nuo seno dzūkai - pasaulinio lygio miško gėrybių kulinarijos čempionai, mokantys visas gamtos dovanas naudoti maisto ruošimui. Tad nenuostabu, kad ant kiekvieno dzūkų stalo būdavo didžiulis grybų patiekalų asortimentas. Be to, jais įdaromi pyragėliai, virtinukai, gardinami padažai.
Nuo seno Dzūkijoje valgomi bulviniai blynai, kepti ant kopūstų lapų, įvairios košės, pieniška sriuba, virta ir troškinta kiaulienos taukinė su kopūstais ir krosnyje keptomis bulvėmis su lupenomis.
Kas paragaus grikinių blynų, iškeptų ant lydyto sviesto, pašutintų pečiuje su grietine ir patiekiamų su džiovintų baravykų pavilgu, amžinai taps dzūkiškos virtuvės garbintoju.
Atvykite į Dzūkiją pasimokyti gaminti šio krašto patiekalų - čia ir suaugęs, ir mažasis įgaus naujų žinių apie šio krašto patiekalus, kuriuos čia galės ir paragauti.